TSK Mehmetçik Vakfı

Bulut Atlası (2012) "Kuyrukluyıldızın İzinde"


atlası
Filmin Orijinal Adı: Cloud Atlas
Filmin Türü: Dram, Bilim Kurgu ve Gerilim
İMDB Puanı: 7,5 / 10 
Yönetmen: Lana Wachowski
                        Tom Tykwer
                        Andy Wachowski
Uyarlama: David Mitchell'in Bulut Atlası adlı romanından
Süre:171 dk



    David Mitchell'in  2004 yılında yayımlanan Bulut Atlası kitabından uyarlanan bir filmle karşınızdayız. Film altı farklı hikayeyi altı ayrı zamanda anlatıyor.Anlayacağınız üzre filme tam bir kaos hakim.Ancak bu kaosun ulaştığı anlamlı ürünü gördüğünüz zaman, başladığınız için çok mutlu olacağınıza eminim.Üç saate yakın uzun süresi gözlerinizi korkutmasın.Film izlemeye başladığınız andan itibaren sizleri çepeçevre saracak.

    Filmin genel teması ve felsefesi göz dolduruyor gerçekten. Herhangi bir zamanda yaptığınız bir iyilik başka bir zamanda gerçekleşen olayları etkileyecektir. Sonmi'nin de dediği gibi "Beşikten mezara kadar  birbirimize bağlıyız".Bu genel tema etrafında filmin şekillenmesini izliyoruz. Tüm filmde yönetmenlerin dahiyane yaklaşımlarını seyrediyoruz. Altı ayrı insanın hikayesinin ortak bir noktada toplayabilmeleri gerçekten hayranlık uyandırıcı.Şimdi kısa kısa filmdeki hikayelere bakalım.

1849, Güney Pasifik (Adam Ewing)
   Bir avukat olan Adam Ewing iş seyahati dolayısıyla çıktığı seyahatte köle Autua ile arasında geçenleri izliyoruz. Bu iki farklı adamın dostluğu ve kölecilik anlayışı anlatılıyor.

1936, İskoçya ( Robert Frobisher)
 Genç besteci Robert Frobisher' ı ardında bıraktığı sevgilisi Rufus Sixmith'e yazdığı mektuplardan tanıyoruz. Ve onun muhteşem bestesi "Bulut Atlası Altılısını" oluşturmasın izliyoruz.Hazin bir hikaye ve farklı aşk yorumu gerçekten göz dolduruyor.

1973,San Francisco (Luisa Rey)
   Bir magazin gazetecisi olan Luisa Rey'in hayatı fizikçi Rufus Sixmith'le karşılaşmasının ardından tamamen değişir. Bir gece aldığı telefonla kendini bir nükleer santral skandalının ortasında bulur.

2012, İngiltere (Timothy Cavendish)
   Bir yayın evi sahibi olan Timothy Cavendish'in hayatı yayımladığı bir kitabın ardından tamamen değişir.Alacaklılarından kaçmak için aldığı bir yardım sonucunda kapatıldığı yaşlılar evinden yaşadıklarının destansı öyküsünü izliyoruz.Cavendish'in geçmişiyle yüzleşmesi yüzümüzde bir gülümseme ile cesaret tohumları filizlendiriyor.

2144, Yeni Seul (Sonmi-451 ve Hae Joo Chang)
   Yalnızca itaat etmek ve çalışmak için tasarlanmış olan Sonmi'nin hayatı,arkadaşı Yoona-939'un gösterdikleriyle alt üst olur . Bundan sonra Hae Joo Chang ile bir isyanın görünen yüzü haline gelmesini izliyoruz. Sonmi'nin saf kan insanların dünyasını keşfinin ardından  özgür düşünceyi yasaklayan rejime karşı çıkış destanını görüyoruz. 

2321, Çöküş Sonrası (Zachry ve Meronym)
   Dünyanın çöküşünün ardından koyun çobanı Zachry ile geleceği gören Meronym'in Şeytan Dağına tırmanma ve kurtuluş hikayesi anlatılıyor. 

Kuyrukluyıldızların İzinde:

    Aslında birbirinden farklı gibi görünen tüm bu hikayeler ortak bir noktada birleşecek. Filmi daha kolay anlayabilmemiz için yönetmenin yaptığı bir güzelliğe dikkat edelim. Birbirini etkileyecek olan karakterler bir kuyrukluyıldız doğum lekesi eklenmiş.Bu sayede olay örgüsünü kafanızda netleştirmeniz kolaylaşıyor.

   Filmde ezilenlerle ezenlerin, sahip olanlarla olmayanların hikayesini görüyoruz. Filmin replikleri temayla örtüşecek bir şekilde ustaca oluşturulmuş.Ve izleyicisini üç saate yakın süre boyunca büyülü bir evrende yolculuğa çıkarıyor.Açgözlülük ve hırsın sonucunda yok oluşumuza göz atmamızı sağlıyor.

Filmden Notlar:
-Film boyunca her karakter birbirinden ayrı rolleri canlandırıyor. Kim kimi oynamış tahmin edin bakalım.

-Filmde mekanlarda birbiriyle ilişkili.Geçmiş anlatımlarda kullanılan mekanlar yeniden kullanılmış , Fark edebilecek misiniz, bence dikkatli bakın.

- Ve son olarak bence en efsane replik. Sorguda konuşan Sonmi'nin son sözleri:
Sorguyu Yapan Adam :Ölümden sonra cennete inanır mısın?
Sonmi: Kapıya inanırım, bir kapı kapanır diğeri açılır.
Sorguyu Yapan Adam:Peki bu anlattıklarına birileri inancak mı?
Sonmi: ( Görevlinin gözlerine bakarak) Biri inandı bile.

-Ayrıca Bulut Atlısı senfoniside dinlemeye değer çok güzel bir müzik. Dinlemenizi tavsiye ederim.


Fragman:




                 Yazımızı Okuduğunuz İçin Teşekkürler. Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.

Paylaş Google Plus

Yazar Unknown

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

2 yorum:

  1. Güzel bir dinle benziyor bu arada ben Nur özgürlük Savaşçısı :)
    Bloguma beklerim umarım gelirsin iyi günler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için teşekkürler...Mutlaka uğrarız :)

      Sil