TSK Mehmetçik Vakfı

Canavarın Çağrısı (2016) "Gerçeklerimizle Yüzleşmek"

amonster
Filmin Orijinal Adı: A Monsters Calls
Filmin Türü: Dram, Fantastik
İMDB Puanı: 7,7 / 10 

   İnsan için gerçekleriyle yüzleşmek en zor işlerden birisidir. Ayrıca insanoğlu kendi ile yüzleşemediği gibi hayatta hep saf iyiliğe veya kötülüğe inanır durur. Hayır hayır bu bir felsefe yazısı değil. Aksine içimize işleyecek bir çocuğun dünyasına yolculuğumuzdan başka bir şey de değil. Açık açık uyarıyorum bu yazıda şaşırtı bozanlar olacaktır. Eğer filmi izlemediyseniz ve izlemeyi düşünüyorsanız bu düşüncenizi gerçekleştirip geri gelin. Öyle okuyun bu yazıyı.

Conor'ın Canavarı

   Conor 13 yaşında hayatının en zor dönemini yaşamaktadır. Annesi kanserdir ve okulda arkadaşları onu aşağılamaktadır. Babası ve büyükannesi ile arası hiç iyi değildir. Yani Conor ciddi anlamda yalnızdır. Tek sığınağı ise hayal gücüyle çizdiği resimlerdir. Conor'ın hayal gücü inanılmaz gelişmiştir. Ayrıca bu annesinden kendisine miras kalan bir özelliktir. Bir gün Conor odasında çizimler yaparken penceresinden ağaç-insan şeklinde bir canavar gelir. Canavar onu kendisinin çağırdığını ve Conor'a 3 hikaye anlatacağını söyler. Bunun karşılığında Conor her gece gördüğü kabusu tüm gerçekliğiyle anlatacaktır. Conor, canavarın annesini iyileştimek için geldiğini düşünür. Fakat gerçek farklıdır ve bu gerçekten kaçmaya çalışmaktadır.

3 Hikaye

   Canavarın Conor'a anlattığı üç hikayenin ortak noktası insanın bir zayıflığını ortaya koyuyor. İnsanoğlu saf iyiliğe ve kötülüğe inanıyor. Bir şey ya iyidir ya kötüdür diyor. Fakat canavar bunun böyle olmadığını hikayeleriyle kanıtlıyor. Mesela bir hikayesinde iyi olduğu düşünülen Prens kötülük yaparken aynı hikayede kötü olduğu düşünülen cadıda iyilik yapabiliyor. Aslında canavar insanın gri olduğunu içinde hem iyiliği hem de kötülüğü barındırdığını söylemeye çalışıyor. Tamam da bunu neden yapıyor? İşte Conor'ın gerçekliği bu durumla ilgili. Conor'da tıpkı herkes gibi saf iyiliğe ve kötülüğe inanıyor kabusunda gördüğü gerçekliği kabul edemiyor. Peki Conor'ın gördüğü şu kabus neyin nesi?

Kabus

   Conor'ın kabusunda annesi bir binanın yanında görülüyor. Daha sonrasında yer birden yarılıyor ve annesi buraya düşeceği anda Conor kendisini tutuyor. Fakat kabusun sonunu ancak filmin sonunda görebiliyoruz. Böylece Conor'ın kaçmak istediği gerçeği de keşfediyoruz. Canavar onu kabusun sonu için zorluyor ve beklenen itiraf geliyor. Conor annesinin elini bırakıyor ve annesi düşüyor. Kabus bu şekilde sona eriyor. Conor ölmek üzere olan annesini hem kaybetmek istemiyor hem de istiyor. Bu durum hikayeleri anlamlı kılıyor. İnsan ne beyazdır ne siyah! Yüzleşmeden sonra Conor hastaneye koşuyor. Annesi artık son anlarını yaşarken ona sarılıyor ve film bizi ağlatacak bu sahne ile zirvesini yapıyor.

Yüzleşme

   Canavarın Çağrısı filmi bizim kendi gerçeklerimizle yüzleşmemiz adına çağrıda bulunuyor. Gri insan modelinin varlığını daha ne kadar inkar edeceğimizi de sorgulatıyor. Bu mesajlarıyla son zamanlarda izlediğim en anlamlı filmlerden birisi oldu. Bu filmle ilgili yüzleşmemiz gereken en önemli gerçek ise acı verici. Ne yazık ki 11 Kasım 2016 tarihinde vizyona giren bu film çok çok az salonda kısa zamanda gösterimde kalmıştır. Bu da bizim sinema gerçeğimiz...





Fragman:


Yazımızı Okuduğunuz İçin Teşekkürler. Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.

Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

4 yorum:

  1. Canavarın Çağrısı filmini izlemeyi düşündüğüm için "Kabus" paragrafını atlamak zorunda kaldım. :) En başta yaptığınız uyarı için teşekkürler.
    Filmin ana fikrini sevdim. İnsanlık ne melekler kadarı saf ne de şeytan kadar kötü. Arada bir yerlerde, bir o tarafa bir bu tarafa kayıp duruyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki okumadınız asıl olay orada dönüyor :) İlginiz için teşekkür ederiz :)

      Sil
    2. Canavarın Çağrısı filmini izledim. İyi ki izlemişim dediğim filmlerden biri oldu. Oldukça duygusal sahneler vardı...

      Sil
    3. Beğenmiş olmanız sevindirdi beni.

      Sil