TSK Mehmetçik Vakfı

Yılkı Atı - Abbas Sayar "Ağlattın be Doru!"


at-tılkı

Kitabın Künyesi

Yazar : Abbas Sayar

Kitap türü : Roman
Sayfa Sayısı: 120
Yayınevi: Ötüken Neşriyat

   Yılkı Atı romanını bir arkadaşımın tavsiyesi ile okumuştum. Çok beğendiğim ve aklımda kalan nadir romanlardan. Aslında bu tür romanları yorumlamak için bir süre beklemek gerekiyor. Eğer beklediğiniz o sürenin sonunda hala onu güzel duygularla hatırlıyorsanız yazmaya değer bir iştir gerçekten. İşte Yılkı Atı öyle bir iş. İlk baskı yılı 1971 olan bu roman ayrıca aynı yıl TRT roman başarı ödülü almıştır. Kısacası kendini fazlasıyla kanıtlamıştır.

İçimize İşleyen Bir Konu

   Romanda güçten düşmüş, hesaptan silinmiş Doru adlı Kısrak'ın yılkıya bırakılma öyküsü konu ediniyor. Yılkı dediğimiz olay böyle hesaptan silinen kısrakların doğaya bırakılmasıdır. Bu atlar doğada beslenirler, yaşarlar böylece sahibinin üzerinden masraf yükü kalkmış olur. Şanslı olanları hayatta kalır. Şanssız olanları yitip gider. Doru roman boyunca bu ince çizgide gidip geliyor. Onun hikayesi adeta içimize işliyor. Bizlere terk edilme korkusunu hatırlatıyor. Romanın en güzel tarafı da bir atın duygularını içimizde yaşatma çabası hatta yaşatması bence. Kimi zaman Doru ile üzülüyor kimi zaman onunla eğleniyoruz.

Kurtların Saldırısı

   Uzun süre oldu okuyalı fakat yanlış hatırlamıyorsam romanın bir bölümünde Doru'nun takıldığı diğer yılkı atlarından oluşan gruba kurtlar saldırıyordu. Burada Doru çok sevdiği birisini kurtlar tarafından yenilirken görüyordu. Bu sahne kitapta öyle bir anlatılmıştı ki adeta içim cız etmişti. Doğanın acımasız kanunları yeniden aklımıza geliyor bu sahnede. Güçlü olanın güçsüz olanı avlaması.

Abbas Sayar Kimdir?

   Bu noktada romanın yazarından biraz bahsetsem iyi olacak. Abbas Sayar pek bilinen bir yazar değil çünkü. Abbas Sayar şair, yazar ve aynı zamanda ressam. İlk olarak şiirler yazmaya başlayan yazarımız daha sonra roman türüne geçiyor ve ilk romanı da bahsettiğimiz Yılkı Atı oluyor. Daha sonra Çelo, Can Şenliği vs. romanlarını yazıyor ki Can Şenliğini ayrıca okumanızı öneririm. Nasıl derler Abbas Sayar daha çok Anadolu'yu yansıtan işlere imza atmış. 1923'de doğan yazarımız ne yazık ki 1999 yılında vefat etmiş.

Neden Mutlaka Okumalıyım? 

>İçinize işleyecek bir roman arıyorsanız.
> Hüzünlenmek istiyorsanız.
> İnsanoğlunun vefasızlığını okumak istiyorsanız.
>Mutlu bir son arıyorsanız.
>Doğanın acımasızlığını merak ediyorsanız.
>Kısa ve öz bir roman arıyorsanız.

Bu romanı mutlaka okumalısınız...

Yazımızı Okuduğunuz İçin Teşekkürler. Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.
Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

4 yorum:

  1. Okunasi bir romana benziyor.

    YanıtlaSil
  2. Abbas Sayar eskilerden bir yazar. Yılkı Atı eseride bilindik. Buna rağmen hiçbir kitabını okumamış olmam şaşırttı beni. Yazınızı okuduktan sonra merak ettim ve pdf'sini buldum. Artık telefonumda :)
    Paylaşım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişman olmayacaksınız :) İlginiz için teşekkür ederiz :)

      Sil