TSK Mehmetçik Vakfı

Black Mirror (Dizi) "Geleceğin Kıyameti"

black-mirror
 
Dizinin Türü: Macera, Bilim Kurgu ve Dram
İMDB Puanı: 8,3 / 10 
Yapımcı: Barney Reisz
Sezon ve Bölüm Sayısı: Sezon 3 Bölüm 13 (Devam Ediyor)
Süre: Değişken (Her bölümü farklı olduğu için)

    Emmy Ödüllü İngiliz yapımı Black Mirror yani Türkçe adıyla Kara Ayna dizisi ismini sıkça duyduğum bir diziydi. Haliyle merak edip izledim. Sonuç muazzam. Dizi tam anlamıyla geleceğin kıyametini bize anlatıyor: Gittikçe yapay hale gelen hayatlarımız ve bu hayatların içinde çırpınışlarımız... 2011 Yılında ilk sezonu yayınlanan bu dizi hakkında yazmadan önce şunu kesinlikle belirtmeliyim ki eğer izlemediyseniz kaçırdığınız hiçbir şey yok. Çünkü her bir bölümü film gibi. Yani her bölümünde farklı konular işlenmiş. Kısa filmler tarzında oluşturulmuş bir dizi diyebiliriz belki.

Kapkara Ayna

    Öncelikle dizinin isminden başlayalım. Çünkü isim hepimizin suratına bir Osmanlı tokatı gibi çarpıyor. Bize kendimizi anlatıyor. Adı üstünde kara ayna. Ona baktığımızda kapkaranlık bir dünya görüyoruz. Sadece fiziki anlamda değil ruhsal anlamda da durum böyle. Ne demek istediğimi bölümleri izlemeye başladığınızda anlayacaksınız emin olun. Çünkü hemen hemen her bölümde kendinizi göreceksiniz. İnkar etseniz de kendi dünyanızı izleyeceksiniz. Kapkara bir aynaya bakmış gibi olacaksınız. 

inanırkadir    Kadir İnanır abimiz "Atom fiziğine de profesörlüğe de lanet olsun..." lafını söylediğinde hepimiz ona çok gülmüştük. Fakat bir bildiği varmış abimizin. Gelişimin, teknolojinin nerelere varacağını hisseden abimiz erken de olsa buna tepkisini koyuyor. Ha ne oluyor kumarbaz oluyor. Geleceği parlak bir profesör olacakken yeşil masalarda dirsek çürütüyor. Dur ya neyi anlatıyorum ben. Konumuz bu değil. Konumuz büyük resmi görmek. İnsanlık teknolojinin ilerlemesinden hem memnun hem de ürküyor. İşte Black Mirror dizisi kontrolsüz teknolojinin hayatımızın içinde ne denli önemli rol üstlenebileceğini bizlere çok güzel anlatıyor. Teknolojinin efendi insanın köle olduğu gelecek bir dönemin yansıması olan bu dizi bana göre bol mesajlarıyla ders niteliğinde. Yani aç okullarda izlet gençlere.

blackmirror11

Bizim Mario'muz Kim?

    Black Mirror bize diyor ki: Sizler canavarın (teknoloji) eline düşmüş prenses olacaksınız. Bunun karşılığında insanlığınıza duyduğunuz özlem ise sizi kurtarmak için yolları aşmaya çalışan bir Mario olacak. Peki Mario prensesi kurtarabilecek mi? Atari dönemi çoktan geçti. Mario'nun 3 boyutlu sanal dünyada yeri yok artık. Yani kıvranıp duracağız. Canavarın bizi yönetmesine izin vereceğiz. Zaten öyle de olmuyor mu? Kaçımız sabah kalktığında ilk iş olarak yüzünü yıkıyor? Peki kaçımız sabah kalktığında ilk iş olarak hemen telefona gelen mesajlara bakıyor? İşin özü gittikçe kara aynanın içine düşüyoruz. 

blackmirror2


    Black Mirror daha önce dediğim gibi her bölümünde ayrı bir konuyu işleyen dizi. Burada teknoloji vurgusu yaptık ama dizi sadece bunu işlemiyor tabii ki. Bazen bizlere adaleti sorgulatıyor bazen samimiyeti bazen de sistemi... Modern toplumun getirdiği sıkıntılara değiniyor çoğu zaman.

    Özetle Black Mirror dizisi özellikle Bilim Kurgu sevenler için muhteşem bir iş. Kesinlikle kaçırmayın izleyin derim. Daha ilk bölümden ufkunuzun açıldığını hissedeceksiniz.
Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

2 yorum:

  1. Black Mirror dizisinin ilk iki sezonunu izlemiştim. Toplamda altı bölümdü. Dizinin her bir bölümünde rahatsız edici bir gariplik mutlaka bulunuyor...
    Bölümleri izledikçe filmin isminin yerinde olduğunu da anlıyorsunuz...
    Teknolojiden yakamızı kurtarmalı mıyız? Akıl bunu söylüyor ama yapabiliyor muyuz? İşte zurnanın akordu burada bozuluyor. Yanlış yaşamaya devam ediyoruz...
    Son olarak izlenmesi gereken dizilerden olduğunu belirteyim.
    Paylaşım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten adını çok duyduğum hatta bir kaç kez izlemeye yeltendiğim bir diziydi ama başarılı olamamıştım. Şimdi daha da merak ettim inşallah izleyeceğim bu güzel tanıtım için teşekkür ederim emeğine sağlık

    YanıtlaSil