TSK Mehmetçik Vakfı

Kolonya Cumhuriyeti (2017) "Ülke Küçük Sorun Büyük"

cum-kolonya
Filmin Türü: Komedi 
İMDB Puanı: ? 
Yönetmen: Murat Kepez
Süre: 100 Dakika

   Kolonya Cumhuriyeti filminin fragmanını ilk izlediğimde aslında fena bir filme benzemiyor fikri doğmuştu beynimde. Bir şans verip izleyeyim dedim. Şahsen beğendim. Tam gülmelik hoş bir iş olmuş. Böyle direkt daldım konuya ama baştan bu düşüncemi söyleyeyim dedim. Öncelikle her fırsatta Türk sinemasını yerden yere vuranları yazının biraz dışarısına alalım. Nitekim yine gördüğüm kadarıyla bizim yabancı film aşıkları modalarına uyup bu filmi yabancı komedilerle karşılaştırıp fikir yürütme gayretine girişmişler. Bence bu tutum yanlış. Evet kendi içimizdeki iyi işlerle karşılaştırma yapalım ama her fırsatta sırf havalı görüneceğim diye olmadık yerde böyle işleri yerden yere vurmayalım. Biraz atarlandıktan sonra Kolonya Cumhuriyeti nedir ne değildir izlenir mi izlenmez mi onu yazayım. Hemen belirteyim bu yazıda şaşırtı bozan olmayacaktır.

Yeni Bir Ülke Doğuyor: Kolonya Cumhuriyeti

   Küçük bir kasabanın belediye başkanlığını kazanan kahramanımız Peker Mengen'in kasaba halkına çok önemli bir vaadi vardır: Başbakanı kasabaya getirmek. Bunun için çok çabalayan Mengen, sonunda başbakanı kasabaya getirmeyi başarıyor. Fakat başbakan kasabaya geldiğinde bazı talihsiz olaylar patlak veriyor ve bir anda kasaba bir başına kalıyor. Yani bağımsız ayrı bir ülke oluyor. Ayrıca bu olaylar sonucunda da Amerika ile kasaba daha doğrusu bu küçük ülke arasında bir kriz başlıyor. Tüm film boyunca Peker Mengen'in adeta diken üzerinde birbirinden komik çabasına şahit oluyoruz. Mengen, hem Amerika ile aralarındaki sorunu çözmeye çalışıyor hem de sıfırdan bir ülke kurmanın derdine düşüyor. Peker'in yanında bu süreçte karısı Mualla ve danışmanları ona eşlik ediyor.

Konu Güzel Uzaylı Çirkin

   Bir kere filmin konusu bence güzel. Hani klişe komediler olur ya onun gibi değil yani. Basit komedi dediğimiz bir komedi hakim. Bu her kesimden insana seslenmesi açısından güzel. Ara ara ince göndermeler de var. Zaten filmin BKM yapımcılığından çıktığını düşünürsek onların yarattığı kendine has komedi akımından ilerlemişler. BKM'nin kendi tarzında bir komedisi var bunu televizyonlarda Güldür Güldür programıyla görüyoruz. Film aynı o programdaki komedi yaklaşımıyla hazırlanmış. Zaten programın senaristlerinden bazıları bu filmin senaristliğini yapmış. Yine oyuncular da programdan tanıdığımız yüzler.

uzaylıdost


   Kolonya Cumhuriyeti filminin fragmanında ülkeye gelen uzaylıyı görüyoruz. Filmde bu uzaylı hakkında konuşmak istiyorum. Yani tamam sonuçta milyon dolarlık bir film çekmiyorsunuz ama abiciğim şu uzaylının kostümü nedir öyle ya. Hele o elinin parmakları. Filmde ne zaman uzaylı dostumuz çıksa o parmakları görüp de sinir oldum. Kostümü giyen adamın parmakları kısa kalmış kostümün parmakları sarkmış. Bu çok çirkin ve baştan savma bir görüntü oluşturmuş. Ne bileyim o parmakla kostüm arasında kalan boşluğa bir çubuk falan koysaydınız bari. Bu arada kostüm dışında uzaylı dostumuzun sahnelerinin çoğunda güldüm. Ama keşke biraz daha fazla ona yer verilseydi. Zaten fragmanda sanki onun üzerinden gideceklermiş gibi duruyordu da hayır böyle bir şey olmadı.

Çağlar Çorumlu Yükselişi

   Çağlar Çorumlu'yu ilk olarak Yedi Numara dizisinde tanımıştım. O günden bugüne çok ilerlediği kesin. Artık daha çok tanınıyor ve seviliyor. Bence bunu hak ediyor. Bu filmde de Peker Mengen karakteriyle yine kendini izletiyor. Anlaşılan bu yükseliş bir süre daha en azıyla beyaz perdede sürecek. Çağlar Çorumlu'nun yanında Büşra Pekin'de yine güzel bir iş çıkarmış. Madem oyunculardan bahsediyoruz Mahir İpek'e ayrı bir parantez açayım. Bana göre çoğu film ve dizinin gizli kahramanıdır bu adam. Pek ön plana çıkmaz ama hep kurtarıcıdır. Yine görevini yerine getirmiş.

cumcumkolonya

   Özet olarak Kolonya Cumhuriyeti filmi beni yer yer güldürmeyi başardı. (Tabii ben gülmeye meyilli birisiyim onu ekleyeyim.) Bence izlenebilecek güzel bir komedi. Yer yer küfürler olsa da aile ile de izlenir. Fakat bu film için sinemaya gitmeye değer mi? Evet belki sinemamızı destekleyelim falan filan deyip değer ama mutlaka gidilmeli demeyeceğim. Karar sizin.



Fragman:


Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

2 yorum:

  1. Yorumunuz çok güzel olmuş kaleminize sağlık.
    Kolonya Cumhuriyeti filmini henüz izlemedim ama güldüreceğine güvendiğim bir filmdi. Senaryo ekibi bir hayli kalabalıktı, başroldeki oyuncuları zaten seviyordum. İyi bir iş çıkardıklarına sevindim. BKM yükselen grafiği olan bir süreçte bence. Kaliteli yapımlarla bu süreci devam ettirmeleri dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BKM bu yükselişi sürdürecektir nitekim elinde yetenekli oyuncular var..İlginiz için teşekkür ederiz :)

      Sil