TSK Mehmetçik Vakfı

İntibah - Namık Kemal "Mahpeyker mi Dilaşub mu?"


Kitabın Künyesi:

Yazar: Namık Kemal
Kitap Türü: Roman
Sayfa Sayısı: 191
Yayınevi: İnkılap Kitabevi

    İntibahhh İntibahhh nereden hatırlıyorum bu kitabı ben? Evet evet bu Türk edebiyatımızın ilk edebi romanı olan İntibah. Namık Kemal'in müthiş eserlerinden birisi daha. Kelime anlamı Uyanış veya Uyanma olan İntibah kelimesi aslında kitabın asıl ismi değilmiş. Namık Kemal bu kitabı yazdıktan sonra ismini "Son Pişmanlık" koymuş. Fakat dönemin yayınları denetleyen kurumu yazara sormadan ismini İntibah yapıp yayınlamış. Ayrıca aynı kurum kitapta bazı yerleri sansürlemiş. Bu yüzden kitap ilk haliyle günümüze ne yazık ki ulaşamamış. Ama fark etmez bu haliyle bile kendisini okutmayı başarıyor sizi kendisine çekiyor.

Bahtsız Bedevi Ali Bey

    Kitabımızın ana karakteri Ali Bey, çok ahlaklı, çalışkan, saygılı ve saygın birisi. Aynı hep bizden daha çalışkan ve düzgün olan komşu çocuğu tiplemesi vardır ya ha işte Ali Bey öyle birisi.  Kendi halinde annesi ile beraber geçinip giden Ali Bey bir gün Mahpeyker diye kendi karakterine tam zıt birisine bulaşıyor ki işte olaylar tam da burada patlak veriyor. Kitap boyunca bu beyefendi ve nazik adam nasıl dinden imandan çıkartılır bunu okuyoruz. Bahtsız bedevi icabı aşırı güven ve tecrübesizliğinin kurbanı olan Ali Bey, Mahpeyker adlı kutup ayısının koynunda kara kaderine ilerlerken biraz da kitabın ismine uygun bir uyanış ile Dilaşub adlı daha edepli limana varıyor. Fakat tabii Kutup ayısı işin peşini bırakacak değil. Bundan sonra bizi kahreden bazı olaylar silsilesi ile Bahtsız Ali'nin kara talihi kendisine doğru koşarak geliyor.

Milyonluk Dolarlık Soru

    Karakterlere baktığımızda dönemin çoğu romanına uygun olarak zıt uçlarda gezindiğini görüyoruz. Mesela Mahpeyker ne kadar namussuz birisiyse Dilaşub o derece namuslu birisi. Ali Bey ise iki tarafa da göz kırpan bir görüntü çiziyor. Burada milyon dolarlık bir soru var. Peki siz Ali Bey'in yerinde olsaydınız Mahpeyker'i mi tercih ederdiniz yoksa Dilaşub'u mu? Bu sorunun cevabı aslında biraz hayata yaklaşımınızı ortaya koyuyor. Ya Ali Bey'in bir ara yaptığı gibi riskli bir adım atıp sevdiğiniz kişinin kendisini değiştireceğine inanacaksınız ya da hiç bunlara gerek kalmayacak daha güvenli bir sevgiye kavuşacaksınız. Karar sizin.

NEDEN MUTLAKA OKUMALIYIM?

>Edebi yönü ağır basan romanları seviyorsanız.
>Aşk acısı nedir okumak istiyorsanız.
>Yapma Be Kardeşim deyip kitabı bir anda sinirlenip atmak istiyorsanız.
>Geçmişin dokusunu bir nebze de olsa hissetmek istiyorsanız.
>Namık Kemal'in Cezmi romanını okuyup beğendiyseniz.
>Kısa ama öz bir roman arıyorsanız.

Bu romanı mutlaka okumalısınız...
Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder