TSK Mehmetçik Vakfı

Halime Kaptan - Rıfat Ilgaz "Kahraman Kadınlarımız!"

kaptanhalime

Kitabın Künyesi

Yazar : Rıfat Ilgaz

Kitap türü : Roman
Sayfa Sayısı: 164
Yayınevi: Çınar Yayınları

   Az önce bitirdim bu romanı. Daha önce okumadığım için pişmanım. Aslında ismini uzun süre önce okuduğum bir başka Rıfat Ilgaz eseri ve aynı zamanda otobiyografi olan "Sarı Yazma"da duymuştum. Okuyup bitirmek ise bugüne nasip oldu işte. Geç okumakla ne kaybettim? Hiçbir şey. O yüzden eğer daha okumadıysanız mutlaka okuyun derim.

Kurtuluşun Kadınları

   Olay aslında dünya savaşıyla başlar. Cideli Temel Reis o sıralarda denize açılır. Fakat geri dönemez. Bunun üzerine gelini Halime, çocuğu Memiş ile tek başına kalır. Kocası da askerdedir bu arada. Dünya savaşı biter Milli Mücadele için hazırlıklar hız kazanır. Tam o dönemlerde Halime deniz ile tanışır. Bu tanışmayla birlikte de Halime Kaptan olarak anılır. 

   Halime Kaptan adeta Kurtuluş Savaşı'nın kahraman kadınlarını yansıtan bir karakterdir. Belki de Rıfat Ilgaz onunla birlikte bunu vurgulamak istemiştir. Kahraman kadınlarımızı hatırlatmak istemiştir. Yalnızca onu değil yokluk içinde geçen bir dönemin yansımasıdır aynı zamanda bu kitap. Cümleler arasında gezinirken bu yokluğu hissettirecek bir havaya kapılıyorsunuz. Zaten Rıfat Ilgaz'ın bunu başaracak nasıl bir yazar olduğunu anlatmama gerek yok. Ona saygısızlık olur bu. 

Vatanı Sevmek mi Satmak mı?

   Bu romanda beni etkileyen en önemli olay Halime Kaptan'ın kocasının askerden kaçıp eve gelmesi oldu. Aslında eve gelmesinden önemli olan Halime'nin onu eve almaması... Halime'nin bu konudaki dirayetli duruşu onun olay örgüsünde nasıl kahramana dönüşeceğine işaretti aslında. Tabii daha sonra kocası askere geri dönünce onu affetmesi de ayrıca dikkate değerdi. Halime'nin yaşadığı köy bu askerden kaçma durumuna pek de sıcak bakmıyor. Fakat Halime'nin kocasında farklı davranıyorlar. Çünkü sonuçta o, Halime'nin kocası. 

   Genel olarak Halime Kaptan romanı zevkle okunacak kısa ama öz olan bir roman. Rıfat Ilgaz'ın kaleminden çıkması da cabası. Zaten bu roman MEB'in 100 Temel Eseri arasındaymış.


NEDEN MUTLAKA OKUMALIYIM?

>Tarihe değinen romanları seviyorsanız.
>Denizlere, kaptanlığa merakınız varsa.
>Kurtuluş Savaşı'nın kahraman kadınları hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız.
>Yokluk içindeki bir mücadeleye şahit olmak istiyorsanız.
>Akıcı ve merak uyandırıcı bir roman arıyorsanız.
>Kısa ama öz bir roman arıyorsanız.

Bu romanı mutlaka okumalısınız...

                   Yazımızı Okuduğunuz İçin Teşekkürler. Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.
Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

1 yorum:

  1. Merhabalar, Rıfat Ilgaz'ın çok kitabını okudum ama, bu kitap okumadıklarım arasında çıktı. Okuyacağım mutlaka. Kaleminize ve yüreğinize sağlık, içeriği de anlamış oldum.

    YanıtlaSil