TSK Mehmetçik Vakfı

Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck "Kim Daha Fare?"

insan-fare

Kitabın Künyesi:

Yazar: John Steinbeck
Kitap Türü: Roman
Sayfa Sayısı: 110
Yayınevi: Remzi Kitabevi

    Lise zamanında okuduğum bir romandı. Sonra üniversiteye başladığım zaman tekrar okumuştum. İlk okuduğumda nasıl etkilendiysem öyle etkilenmiştim. Kısa bir süre önce tekrar okudum ve yine aynı etkide kaldım. Hayatım boyunca okuduğum en etkileyici kitapların başında geliyor bu kitap. Bu kitabı buraya yazmasam elbette olmaz. O yüzden Fareler ve İnsanlar nedir ne değildir bahsetmek istiyorum.

Kitabın Arkasındaki Hikaye

    Fareler ve İnsanlar kitabının yazarı John Steinbeck kitapta anlattığı dünyaya pek de uzak olmayan birisi. Bu kitapta birisi akıl hastası iki çiftlik işçisi arkadaşın yaşadıkları hazin olaylar anlatılıyor. Yazar John Steinbeck'te uzun süre çiftlikte işçilik yapmış o dünyayı ve çekilen çileleri iyi bilen  bir göçmen. Hatta kitaptaki George karakterini de işçilik sırasında tanıdığı insanlardan harmanlayıp oluşturmuş. İşin ilginç tarafı diğer ana karakterimiz olan akıl hastası Lennie, yazarın dediğine göre gerçek birisiymiş. Yazarın anlattığına göre Kaliforniya'da akıl hastanesine kapatılmadan önce gerçek Lennie ile yan yana çalışmışlar. Daha sonra çiftlikteki ustabaşı, Lennie'nin yakın arkadaşını işten çıkartınca bu şahıs delirmiş. Hatta ustabaşını öldürmüş.İşte John Steinbeck bu tanıdığı Lennie'den etkilenip kitaba aynı isimle benzer bir karakter eklemiş. 

    Şimdiye kadar yazdıklarımızdan anlayacağınız üzere Fareler ve İnsanlar kitabında iki işçi arkadaşın hikayesi anlatılıyor. Bu iki arkadaş bir gün bir çiftlikte birlikte iş bulurlar. Çalışırlarken para biriktirmeye ve hayal kurmaya başlarlar. Hayallerinde bir ufak çiftlik satın alıp kendi işlerini yapmak vardır. Daha doğrusu George'un aklında bu vardır. Lennie ise bu hayalde daha çok besleyebileceği yumuşak, şirin tavşanları düşünür. İkilinin bu hayallerine çiftlikte çalışan bazı diğer işçiler de kapılır. Hatta bir ara ciddi ciddi bu hayalin gerçekleşeceği izlenimi okuyucunun üzerinde de yaratılır. Fakat arada bahsettiğimiz gibi hazin bir hikaye bu!

Kim Daha Fare?

    Kitap boyunca sorguluyoruz: Kitabın ismi çok ironik değil mi? Fare gibi yaşamaya mahkum edilmiş insanlar ve gerçekten insan gibi yaşayan insanlar. Kitap farelerle ilgili olmasa da fare gibi yaşayan insanları ve onları öyle yaşamaya mecbur bırakanları sorgulatıyor. Bu yönüyle kesinlikle okuduğunuzda sizi etkileyecek bir kitap. Kitabı bitirdiğinizde oturup şu soruyu mutlaka soracaksınız: Kim daha fare?
birdünyaikimize

    Son olarak Fareler ve İnsanlar kitabı  ABD'de orta öğretim kurumlarında okunması zorunlu bir kitapmış ayrıca 21.yüzyılın en çok sorgulanan kitapları arasındaymış. Bunların dışında kitaptan uyarlama filmlerde var. 1939, 1981 ve en son 1992 yılında kitap ABD'de sinemaya uyarlanmış. Bunların dışında 1962 yılında da Türkiye'de "İkimize Bir Dünya" isimli uyarlama filmi çekildi.


NEDEN MUTLAKA OKUMALIYIM?

>Sorgulamayı seviyorsanız.
>İşçinin çektiği çileyi okumak istiyorsanız.
>Sonunda gözlerim ufaktan yaşarsın diyorsanız.
>ABD'de yaşanan Büyük Buhran hakkında fikir sahibi olmak isterseniz.
>Kısa ama öz bir roman arıyorsanız.

Bu romanı mutlaka okumalısınız...
Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder