TSK Mehmetçik Vakfı

Salgın (2011) "Sıkıntı Yok Bizi Etkilemedi"

2011-salgın
 Filmin Orijinal Adı: Contagion
Filmin Türü: Bilim Kurgu, Dram ve Gerilim
İMDB Puanı: 6,6 / 10 
Yönetmen: Steven Soderbergh
Oyuncular: Matt Damon, Marion Cattilord, Kate Winslet
Süre: 106 Dakika

    Kıyamet temalı filmler her zaman ilgimizi çekmiştir. Bu tür filmlerin bir öncesi ise kıyametin nasıl geldiğini gösteren filmler oluyor. İşte 2011 yılında çıkan Salgın filmini biz bu bakış açısıyla izlerken aslında konunun daha gerçekçi olduğunu fark ettik. Öncelikle bu film kesinlikle sağlık temalı güzel bir film. İsimden de anlayacağınız üzere konu insanlığı kırıp geçiren bir virüs ve bu virüse karşı yürütülen mücadele.

Sağlık Terörü

    Film bizim bazı şeyleri sorgulamamızı istiyor. Acaba hastalıklar gerçekten büyük bir piyasanın doğurduğu yapay gelişmeler mi? Birileri bu hastalıkları üretip sonra da aşılarını yapıp insanlığa mı pazarlıyor? Sağlık sektöründe büyük paraların döndüğü bir gerçek. Bu yüzden film boyunca alttan altta verilmeye çalışılan bu mesaj açıkçası akla yatkın geliyor. Nitekim baktığımızda Domuz gribi veya Kuş gribi gibi hastalıkların bir anda ortaya çıkması ve üretilen aşıların büyük bir piyasa oluşturması şüphelerimizi daha da doğruluyor. Zaten filmde de bu hastalıklara çokça gönderme var. 

matdamonsalgın

    Filmde daha önce de söylediğimiz gibi bir anda dünyaya hızla yayılmaya başlayan ölümcül bir virüs konu ediniyor. Bu virüse karşı mücadele ve etkilenme farklı karakterler üzerinden işleniyor. Yani film aslında tek bir bakış açısıyla gitmiyor. Mesela bir tarafta virüse aşı bulmaya çalışan bir doktor varken diğer tarafta virüsten etkilenmesin diye kızını korumaya çalışan bir baba var. Bu iki bakış açısının dışında virüsün ilk nereden çıktığını araştıranlar ve tüm bu hastalığın komplo olduğunu düşünenler var. Kısacası film her açıdan bakmaya çalışıyor olaya. Bu filmi hem olumlu hem de olumsuz etkilemiş diyebiliriz. 

Türkiye Ne Kadar Etkilenmiş?

turkey-salgin    Virüsün etkilerine bakalım biraz da. Bu virüs insanları hızlı bir şekilde ölüme götürüyor. İlk olarak öksürmeler ve artan ateş ile kendini gösteriyor. Sonra ani bir kriz ile şiddetleniyor. İnsanın hali kalmıyor. Son olarak da acılar içinde öldürüyor. Virüs dünyanın büyük bir bölümünü etkiliyor. Tabii hemen merak ediyoruz acaba Türkiye ne kadar etkilenmiş diye. Filmde arada bir etkilenmeyi gösteren haritalar göze çarpıyor. Haritaya bir bakıyoruz Türkiye hemen hemen hiç etkilenmemiş. Sadece Adana-Mersin kuzey noktasında ve Hakkari civarında etkilenme söz konusu olmuş. Sıkıntı yok bizi etkilemedi yaşamaya devam yani...

    Özetle Salgın filmi benzer konulu filmlerden bizlere biraz bakış açısı bakımından farklı geldi. Onun haricinde hemen hemen benzer şeyler. Virüs çıktı, virüs yayıldı ve virüs durduruldu vs. Bunun dışında sonu hiç hoşumuza gitmedi ve bizi tatmin etmedi. 


Fragman:


Yazımızı Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederiz. Yorumlarınız Benim İçin Değerlidir.

Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

1 yorum:

  1. Kıyamet senaryolu filmler çok fazla ilgimi çekmiyor artık. Oysa çok severdim eskiden :)

    YanıtlaSil