TSK Mehmetçik Vakfı

Vatanım Sensin'den Vasat Veda

veda-sensin



    Vatanım Sensin dizisi geçtiğimiz perşembe günü son bölümüyle ekranlara veda etti. Bu dizi Kurtuluş Savaşı'nı İzmir penceresinden konu edinen güzel başlamış ama ne yazık ki aynı güzellikte devam edememiş bir dizi olarak kalacak hatırımızda. Taylan Biraderler tarafından çekimleri yapılan dizinin son bölümüne yönelik eleştirilerimize geçmeden önce genel bir eleştirisini yapalım isterseniz.

İlk ve İkinci Sezon Farkları

    Dizinin öncelikle oyuncu kadrosu gerçekten sağlam. Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Onur Saylak, Okan Yalabık vs. bu isimlerin olduğu dizi elbette bir nebze olsun çekici hale geliyor. Zaten ilk sezonda oluşturulmuş güzel senaryo ve bu oyuncular birleşince dizi ilk zamanlar çok ses de getirmişti. Fakat ilk sezon bittikten sonra Vatanım Sensin ne yazık ki ciddi bir düşüşe geçmeye başladı. İkinci sezonun geç başlamasıyla birlikte de ilk sezonda kazandığı seyircinin büyük bir bölümünü kaybetti. Toparlayamadı ve son bölüme kadar reyting kayıpları ilerledi.

inönü-ismet


    Dizinin ilk sezonu ile ikinci sezonu arasında ciddi bir biçimde kalite farkı var diyebiliriz. İlk sezonda akıllıca görünen senaryo ne hikmetse ikinci sezonda mantık hatalarıyla dolu hale gelmiş. (Galiba bunda senarist değişikliğinin etkisi var.) Senaryonun dışında ilk sezondan bazı oyuncuların diziden çıkması da (Kubilay Aka gibi) dizinin dengesini bozmuş. Aslında baktığımızda dizi ikinci sezona iddialı bir giriş yapmış olsa da galiba düşen reytinglerin etkisiyle senaryoyla çokça oynandı ve sonunu hazırladı.  

Beklenmedik Veda (mı?)

    Final bölümüne gelince elbette önceki tüm söylediklerimizden sonra diziden muhteşem bir veda beklemiyorduk. Fakat bu kadar aceleci ve vasat bir vedayı da hak etmiyorduk. Veda bölümünün başında izlemek zorunda kaldığımız işkenceler bir türlü hakkı verilemeyen Sakarya Savaşı hızla geçiştirilen Büyük Taaruz ve İzmir'in Kurtuluşu. Bunların hepsini tek bir bölüme sığdırmak akıllıca bir hareket olmamış. Nitekim bilmem kaç bölüm esaret altında izlediğimiz memleketin bir bölümde hemen aceleyle kurtulması baştan savma bir harekete benziyor. 

komutanyunn

    Veda bölümünün tüm sıkıntılarına rağmen bizce en büyük sıkıntısı bir türlü Mustafa Kemal'in yüzünü bizlere göstermemesi olmuş. Veda bölümünde neredeyse emindik yüzünü göreceğimize. Ama nedense göstermediler. Hatta dizide Mustafa Kemal o kadar yanlış işlendi ki sanki hiç Ankara'daki odasından çıkmamış Kurtuluş Savaşını sadece izlemiş arada bir konuşmuş gibi bir izlenim uyandırdılar. Bu yüzden dizinin en azıyla veda bölümünde bu hatayı telafi etmek için Büyük Taaruz öncesi savaş meydanında bir Mustafa Kemal konuşması izletmesi gerekirdi bize. Bu hareket veda bölümünün tüm vasatlığını ortadan kaldırabilirdi.

    Öyle veya böyle Vatanım Sensin 2 sezon boyunca ekranlarda yer almış bir dizi olarak bizlere veda etti. Kah gururlandırdı kah sinirlendirdi. Emeği geçen herkese teşekkürler.  

Yazımızı Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederiz. Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.
Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder