TSK Mehmetçik Vakfı

Dunkirk : Gülen Adama Rağmen




Filmin Orijinal Adı: Dunkirk
Filmin Türü: Tarih, Savaş ve Dram
İMDB Puanı: 7,9 / 10 
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Fionn Whitehead, Mark Rylance, Tom Hardy
Süre: 107 Dakika

   Neden bu filmi bu kadar geç izledim? Çünkü bazı yorumları okuduğumda insanlar ciddi manada kötü olduğunu söylemişti. İzledikten sonra ne dedim? Demek birkaç yorum üzerinden yargıya varmamak gerekiyormuş. En sonda söylemem gerekeni şimdiden söyleyeyim film bazılarının söylediği gibi kötü değil gayet iyi bir film. Tabii beklentiniz ne ise film hakkındaki fikrinizi ona göre belirliyorsunuz. Hele koltukta Nolan abimiz olunca insanların beklentisi İnception, İnterstellar gibi bir film oluyor ki eğer bu gözle bakarsanız evet kesinlikle bu filmi beğenmeyeceksiniz. Aksi durumda ise beğenmemek için bir sebep görmüyorum.

Sen Neye Gülüyorsun Birader?


    Film çıkmadan önce çok konuşulan bir durum vardı hatırlarsınız. Fragmanda figüranlardan birisi kafasının üzerinden savaş uçağı geçerken gülüyordu ve çok rahattı. Böyle bir filmde bu türden basit bir hatanın olması aslında bazı izleyicileri tedirgin etmişti. Nolan abimiz vasat bir iş mi koyacaktı ortaya? Açıkçası filmde bu sahnenin olmayacağını düşünmüştüm ama yanıldım. Tabii gülen kardeşimizi de gördük. Eh savaş psikolojisi diyelim uzatmayalım.

Havada, Karada ve Denizde

    Filmin konusu bilindiği üzere gerçek bir olaydan esinlenerek yazılmıştır. Tarihte Dunkirk Tahliyesi veya Dinamo Operasyonu olarak adlandırılan bu olay II. Dünya Savaşı esnasında gerçekleşiyor. Fransa'nın Dunkirk kıyılarında 400 bin kişilik İngiliz ordusunun sıkışması ve tahliyesi bu olayı oluşturuyor. Evet 400 BİN ASKER! Takdir edersiniz ki savaş esnasında bu kadar yüksek miktarda orduyu tahliye etmek çok zor bir durumdur. Nazi Almanya'sının lideri Hitler'in (Emri o mu vermiştir kesin değildir) ordusuna verdiği 2 günlük dur emrinin ve özellikle İngiliz halkının yardıma koşması bu zor durumun bir anda mucizeye dönüşmesini sağlıyor. 400 Bin kişilik ordudan 350 bin civarında bir sayı kısa sürede Dunkirk'ten tahliye ediliyor. (Ve belki de savaşın kaderi değişiyor)


    Film bu olayı 3 farklı pencereden ve farklı karakterlerin gözünden aktarıyor. İlk pencere hava kuvvetleri. Operasyon esnasında hava mücadelesi çok iyi bir şekilde bizlere yansıtılıyor. Açıkçası özellikle uçakların birbirleriyle mücadele ettiği sahneleri çok beğendim. Diğer bir pencere kara kuvvetleri. Dunkirk sahilinde mahsur kalmış kuvvetlerin zorlu hallerini izliyoruz. Kaçmaya çalışanları yaşadıkları zorlukları adım adım takip ediyoruz. Son pencere ise deniz kuvvetleri. Burada deniz kuvvetinden kastım elbette yardıma koşan vatandaşlar. Askerlerini kurtarmak için tekne sahibi olanlar seferberlik halinde yardıma koşuyorlar. Tabii tüm bu pencereler çoğu zaman birbirleriyle kesişiyor.

Zaman Kargaşası

   Şimdi buraya kadar her şey size sıradan bir savaş filmi veya tarih filmi olarak gelmiş olabilir. Ama işin içinde Nolan abimiz varsa böyle bir şey mümkün değil. En başta olayların birbiri ardına yaşandığı kafasıyla izlediğiniz filmin aslında öyle olmadığını ortasına doğru anlıyorsunuz. Yaşanan olaylar hep birbirini etkiliyor ve düz bir zaman çizgisini takip etmiyor. Yani izlediğiniz sahneler zamansal olarak ardı ardına dizilmiş vakitlerde gerçekleşmiş değil. Mesela yola çıkan tekneci abimiz yolda batık bir gemiden bir askeri kurtarırken daha sonraki sahnelerde o kurtarılan askerin Dunkirk'ten kurtulmaya çalışanlar arasında görüyoruz. Veya havacı abimiz aşağı denize bakarken tekneye çıkmaya çalışanları görürken sonraki sahnelerde tekneye doğru çıkmaya çalışan askerleri batmakta olan bir gemide görüyoruz. Anlamışsınızdır umarım.



    Sonuç olarak Dunkirk tarihte yaşanmış bir olayı iyi bir şekilde konu edinse de sıradan tarih veya savaş filmlerinden Nolan dokunuşuyla ayrılıyor. O yüzden Film Çok Güzel Gelsene diyorum.


Fragman:



Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder